La Práctica del Oficio y el Arte Alrededor de un Fuego: Everyday Sacred Hearth and Home Witchcraft & The Sagewordsmith Soul and the Art of Storytelling

Tintes naturales

Baix Pallars (ACN).- La Lina Ratia és una artesana del Pallars que des de fa anys es dedica a fer sabons artesans. Aquest any ha començat a tenyir roba amb tints naturals. Es tracta de plantes del Pirineu català com el noguer, la ceba, l'ortiga o la rogeta (rubia pelegrina). Els colors que aconsegueix són diversos: ataronjats molt pujats de to, similars al color teula (rogeta), grocs i verds (ortiga); marrons (noguer) i ataronjats i grocs (pela de ceba). Lina Ratia ha explicat que experimenta amb les plantes que té més a prop de casa amb l'objectiu d'aconseguir una gamma de colors "pallaresa". 

Ratia ha dit que "no inventa res" i que es tracta de recuperar tècniques que feien servir antigament la gent de la zona. Aquesta artesana tenyeix llana d'ovella i seda natural. Els primers productes tenyits a mà amb tints naturals que ha tret al mercat són mocadors de seda tenyits amb plantes del Pallars i madeixes de llana d'ovella xisqueta, raça autòctona del Pallars. Les llanes tenyides les subministra a l'Obrador Xisqueta.





La artesana Lina Ratia en su casa taller


#earthenpigments #earthworking #theoreofmamajuju 

No hay comentarios:

Publicar un comentario